Fødselsangst
For de fleste kvinder er fødslen den største fysiske præstation, som de nogensinde kommer ud for. Derfor er det også naturligt at være spændt på og lidt nervøs for, hvordan det fødslen forløber, hvordan veerne føles og hvordan man vil klare den smerte, som veerne gerne medfører.
For nogle kvinder fylder frygten for fødslen så meget, at det helt kan overskygge glæden over graviditeten og det kommende barn.
Det kan være forskelligt, hvad man frygter. For nogle kvinder er det tanken om helt at kunne miste kontrollen under fødslen, for andre er det smerterne. Nogle kvinder er meget bange for, at der skal ske barnet eller dem selv noget farligt under fødslen, eller at de og barnet skal dø under fødslen. Det kan også være andre ting man er bange for.
Hvis du tidligere har haft en stærk bekymringstendens, kæmpet med en egentlig angst, eller hvis du haft en eller flere depressioner, kan det være at angsten kommer forbi igen i forbindelse med graviditeten. Så kan angsten dreje sig om fødslen, men den kan også omhandle faktorer under graviditeten eller efter fødslen.
Fødselsangst hos kvinder med en tidligere traumatisk fødsel
Hvis du tidligere oplevet en traumatisk fødsel, kan det medføre at du er virkelig bange for at skulle føde dit næste barn. Du kan være bange for, at situationer fra sidste fødsel vil gentage sig og at fødslen bliver en lige så traumatisk oplevelse, som den første. Eller måske er du bange for, at alle følelserne fra den første fødsel skal dukke op igen under denne fødsel og forstyrre oplevelsen og medføre at også denne fødsel bliver fyldt med ubehag, angst og magtesløshed eller andre ubehagelige følelser.
Behandling af fødselsangst
En del kvinder forsøger at undlade at tænke for meget over den forestående fødsel. Det er desværre en uheldig strategi, da man derved ikke får forberedt sig mentalt og praktisk til fødslen.God forberedelse er netop noget af det, som kan hjælpe dig til at få en god fødsel, hvor du selv kan følge med og have indflydelse på, hvad der sker undervejs i fødselsforløbet.
Sandsynligheden for at du får en god fødselsoplevelse er således langt større, hvis du forbereder dig godt. Forberedelsen bør indeholde både faktuel information om fødslen og indlæring at teknikker og stillinger til brug under din fødsel.
Er du meget bange for at skulle føde – har du egentlig fødselsangst – er det en god idé også at have nogle samtaler specifikt om angsten. Fødselsangst kan nemlig både afhjælpes og behandles. Jo tidligere i graviditeten du kommer i gang med samtalerne, jo lettere vil det typisk være at afhjælpe angsten.
I samtalerne ser vi både på baggrunden for angsten og på hvordan du kan arbejde med den. Hvad handler frygten om? Hvad er dine styrker og hvor er dine ømme punkter? Hvordan reagerer du, når du er træt eller presset, eller ikke selv har den fulde kontrol? Og hvordan vil du helst støttes under fødslen, hvad hjælper dig bedst? Er du i tvivl om fødselsmåde eller overvejer du om et kejsersnit vil være bedre for dig, taler vi naturligvis også om dette.
Min erfaring er, at løsningen altid er individuel. Der findes ikke én strategi eller fødselsmåde, som er den rigtige for alle. Det handler om, at finde lige netop det, som fungerer godt for dig.